Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia! To właśnie ten wyjątkowy napój – kawę – uczyniliśmy główną bohaterką artykułu. Na nasze dociekliwe pytania odpowiedzieli pasjonaci dobrej kawy Paweł i Michał z Konesso.
Przeczytajcie o trzeciej fali kawy, dowiedzcie się czym jest cold brew, jaką kawę wybrać, kiedy chorujemy na wrzody czy nadciśnienie. Jak dobrać odpowiedni ekspres dla nas, po jaką kawę sięgać, gdy kochamy słodycze i czy jest jakaś różnica w kawie z Włoch czy z Anglii.
„Można podbić cały świat , przepłynąć wszystkie oceany, uwieść najpiękniejsze kobiety, ale dopiero po kawie. Życie ma urok i sens, ale tylko po kawie” – mawiała Nora Roberts. Wokół kawy powstała cała filozofia. A czym jest ona dla Was?
Przygoda z kawą przeważnie rozpoczyna się od sięgania po poranną filiżankę dla pobudzenia, która wcale nie musi zachwycać smakiem. Z czasem jednak każdy pragnie ulepszać coś w swoim życiu, a najlepiej zacząć od małych rzeczy, takich jak codzienna kawa. Zaczynamy sięgać po coraz lepsze produkty i staramy się poszerzać naszą wiedzę na ich temat, a ciekawość zamienia się w pasję. Dzieli je bardzo cienka granica i po jej przekroczeniu nie ma już odwrotu. Tak samo jest z nami. Jesteśmy pasjonatami zakochanymi w kawie, którzy pragną rozpowszechniać wiedzę na jej temat oraz uświadamiać swoich klientów, że kawa przede wszystkim powinna smakować, a kofeina może być tylko dodatkiem.
Jaką kawę pijecie?
Staramy się nie narzucać nikomu tego, jaką kawę powinien pić. Jesteśmy przekonani o tym, że najlepsza kawa na świecie to ta, która komuś najlepiej smakuje. Tak samo jest w Konesso. Mamy miłośników aromatycznego espresso, dla których liczy się wyrazisty smak ciemno palonej kawy. Fani alternatywnych metod parzenia kawy stawiają na jasno palone ziarna, ale znajdziemy również osoby, które piją kawy mleczne. My to wszystko szanujemy i staramy się, aby dobra i świeża kawa była zawsze pod ręką, bez względu na upodobania.
W Konesso możemy znaleźć kawy między innymi z Włoch, Szwecji czy Anglii. Jakie znaczenie dla jej smaku i jakości ma miejsce jej pochodzenia?
Dla jakości produktu miejsce pochodzenia palarni nie ma żadnego znaczenia. Można kupić bardzo słabą kawę z włoskich palarni, które są przecież znane na całym świecie, a można dostać wyśmienitą kawę paloną w Polsce, która nie jest kojarzona z kawą. Palarnie sprowadzają ziarna z odległych regionów świata, w których uprawia się kawę. Trafiają do nich surowe ziarna, o które odpowiednio dbają, a następnie wypalają. To od palarni zależy czy otrzymamy towar wysokiej jakości. Coraz częściej można spotkać się z sytuacją, że to małe rzemieślnicze palarnie wydają lepszą kawę niż ogromne koncerny, które stawiają przede wszystkim na ilość, a nie jakość. Jeszcze przed wprowadzeniem kawy do oferty naszego sklepu, dokładnie ją sprawdzamy i testujemy. Chcemy mieć pewność, że zasługuje na miejsce w naszym sklepie.
Podobno mamy teraz trzecią falę kawy. Cóż to oznacza?
Kawa była zawsze kojarzona z gorzkim napojem, który miał przede wszystkim pobudzić. Istniało przeświadczenie, że kawa musi być ciemno palona i musi smakować lekką spalenizną. Niestety w ten sposób palarnie często maskowały różnego rodzaju defekty, które były niezauważalne po mocnym wypalaniu. Kawa to owoc, który ma ogromne możliwości smakowe, więc powinien smakować. Od kilku lat mamy do czynienia jednak z Trzecią kawową falą. Coraz mocniej stawia się na kawy jasno palone, które pozwalają zachować wiele właściwości naturalnych zawartych w ziarnach. Dużo większą uwagę zwraca się na warunki panujące na plantacjach kawy. Palarnie starannie wyszukują odpowiedniego surowca i starają się wybierać jedynie najlepsze ziarna. To przekłada się na wysoką jakość kaw segmentu specialty. Trzecia fala kawowa jest mocno związana z alternatywnymi metodami parzenia. Coraz częściej wykorzystuje się takie akcesoria jak chemex, aeropress czy drip. Metody przelewowe dają możliwość otrzymania niesamowitych efektów, które w niczym nie przypominają klasycznej filiżanki kawy. Niestety w dalszym ciągu bardzo ciężko jest przekonać ludzi do tego, że kawa może mieć naprawdę ciekawy, owocowy smak.
Jaką kawę polecilibyście osobom, które kochają słodycze?
Jak wszyscy dobrze wiemy, kawa idealnie komponuje się ze słodyczami. Będąc w kawiarni ciężko wyobrazić sobie filiżankę kawy bez słodkiego ciasta. Słodycze jednak są źródłem wielu kalorii, dlatego przy nich polecamy sięgać po kawę czarną bez dodatków. Taka kawa świetnie kontrastuje się z łakociami i nie dodaje nam zbędnych kilogramów. Wspaniale wyglądające napoje kawowe z dodatkiem bitej śmietany, słodkich sosów czy kolorowej posypki świetnie się sprawdzą jako alternatywa dla słodyczy. Dlatego osobom kochającym słodycze, takie kawy polecamy pić bez tego apetycznego tortu czy puszystej bezy.
Co to takiego cold brew, kawa macerowana na zimno?
Cold brew to kawa przygotowywana z użyciem wody o temperaturze pokojowej. Z tego powodu musimy znacznie dłużej czekać, aż będzie gotowa, niż ma to miejsce przy kawie parzonej tradycyjnie. Gorąca woda pozwala w szybkim tempie uwolnić wszystkie właściwości kawy w naparze, a w przypadku cold brew może to trwać nawet 12 godzin. Taka kawa nie powoduje nadkwasoty żołądka i posiada mniejszą zawartość kofeiny. Właściwości prozdrowotne zawdzięcza w głównej mierze zawartym w niej antyoksydantom. Jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla napojów energetycznych i świetne rozwiązanie w upalne dni.
Kawa nie na wszystkich działa dobrze. Są osoby, które muszą jej unikać ze względu na wrzody lub nadciśnienie. Znajdą u Was jakąś alternatywę?
Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych kawa może negatywnie wpływać na niektóre organizmy. Ziarna kawy zawierają naturalne kwasy, które mogą wywoływać podrażnienie żołądka i zgagę. Na całe szczęście istnieje znakomita alternatywa dla takich osób. Kawa niskodrażniąca w smaku nie różni się niczym od innych kaw, a dzięki odpowiednim procesom posiada znacznie mniejszy poziom kwasów. W ofercie naszego sklepu posiadamy taką kawę, a jej właściwości potwierdziło już wielu naszych klientów.
Jakiś czas temu chcieliśmy kupić do naszej redakcji ekspres do kawy. Trudno nam było jednak odnaleźć się w tych wszystkich rodzajach i markach ekspresów. Jak polecilibyście nam na początek przygody z kawą?
Jeżeli mówimy o idealnym ekspresie do biura, to musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Takie urządzenie jest bardziej eksploatowane niż ekspres domowy, a dziennie może obsługiwać nawet kilkanaście osób. Najważniejszą rzeczą jest jego wydajność. Ekspres w biurze musi wytrzymać duże zainteresowanie pracowników. Kolejna sprawa to posiadanie odpowiednio dużych zbiorników na kawę i wodę. Jeżeli zbiornik na wodę ma niewielką pojemność 1 l, to będziemy zmuszeni co chwilę dolewać nową porcję, aby ekspres mógł pracować. Niby nie ma w tym nic złego, ale z czasem robi się uciążliwe. Podczas wyboru ekspresu do biura warto również zwrócić uwagę na jego prostą obsługę, tak by każdy pracownik bez problemu poradził sobie z przygotowaniem ulubionej kawy.
Tak się rozgadaliśmy, że zabrakło miejsca na herbatę… Zapytam tylko krótko: kiedy sięgacie po herbatę, a kiedy po kawę?
Pomimo tego, że w Konesso głównie skupiamy się na kawie, to jednak herbata również jest stałym elementem naszego dnia. W naszym gronie posiadamy wielkich miłośników herbaty, którzy wiedzą o niej niemalże wszystko. Tak jak chyba wszyscy, po herbatę sięgamy chętnie w okresie zimowym, kiedy to potrafi nas rewelacyjnie rozgrzać. Jednak na co dzień również nie brakuje okazji, aby zrobić sobie przerwę od kawy i napić się herbaty.